A A A K K K
для людей із порушенням зору
Катеринопільська територіальна громада
Офіційний веб-сайт Катеринопільської селищної ради Звенигородського району Черкаської області

Селищний голова Володимир Коваленко провів нараду щодо фінансування у 2021 році Катеринопільської багатопрофільної лікарні

Дата: 29.01.2021 16:00
Кількість переглядів: 496

Фото без опису26.01.2021 року, за ініціативи Катеринопільського  селищного  голови Володимира Коваленка та за участю депутата обласної ради Олександра Коваленка, начальника відділу фінансів, економічного розвитку та інвестицій Катеринопільської селищної ради Альони Радзівіл, головного лікаря комунального некомерційного підприємства ″Катеринопільська багатопрофільна лікарня″ Людмили Борецької, голови Мокрокалигірської територіальної громади Вікторії Пипи та посадових осіб цієї громади проведено  нараду щодо вирішення питання функціонування Катеринопільської багатопрофільної лікарні та її фінансування у 2021 році. 
     Голова та посадові особи Єрківської територіальної громади, які були належним чином повідомлені,  на нараду не з’явилися. Таке відношення представників влади Єрківської громади ставить під загрозу отримання медичних послуг у Катеринопільській багатопрофільній лікарні жителями не лише селища Єрки, а й сіл Залізнячки та Радчихи. 
     Розпочавши нараду, селищний голова Володимир Коваленко повідомив про те, що в зв’язку з ліквідацією Катеринопільського району КНП ″Катеринопільська центральна районна лікарня″ (назву  змінено на КНП ″Катеринопільська багатопрофільна лікарня″)  у листопаді 2020 року було передано до комунальної власності Катеринопільської територіальної громади. Він також висловив  стурбованість  відносно проблем, які на сьогодні існують в медичному закладі щодо оплати комунальних послуг та енергоносіїв, забезпечення харчуванням стаціонарних хворих, підтримки та покращення матеріально – технічної бази, проведення капітальних ремонтів, адже з 1 січня 2021 року видатки на функціонування цього закладу вторинної ланки, згідно Бюджетного кодексу України здійснюються з бюджетів територіальних громад.
    В ході наради, головний лікар КНП ″Катеринопільська багатопрофільна лікарня″  Людмила  Борецька поінформувала про фінансовий стан медзакладу, особливості надання медичних послуг в умовах пандемії COVID-19, а також зауважила, що жителі Мокрокалигірської та Єрківської територіальних громад постійно користуються медичними послугами  лікарні. В результаті проведення медичних реформ та змін у чинному законодавстві, на сьогодні, Національна служба здоров’я України забезпечує лише фінансування на оплату праці з нарахуваннями  працівникам медзакладів. У період поширення коронавірусної інфекції, лікарня не визначена як така, яка може госпіталізувати хворих на COVID-19. Однак, пацієнти у важкому стані з ознаками коронавірусної хвороби до отримання ними результатів тестів перебувають у нашому медзакладі, де їм надається відповідна допомога, лише у разі отримання позитивного результату дослідження  вони направляються до лікарні, визначеної для госпіталізації пацієнтів з COVID-19.
    Депутат обласної ради Олександр Коваленко наголосив на тому, що  утримання медичного закладу потребує значного фінансування, для того щоб люди, мали можливість отримати хоча б незначний рівень спеціалізованої допомоги на місці. В даний час, необхідно спільними зусиллями зберегти Катеринопільську багатопрофільну лікарню, адже медзаклад Звенигородського району не зможе в повному обсязі забезпечити надання медичної допомоги жителям громад Катеринопільщини. Сільгоспвиробники та представники бізнесових структур Катеринопільщини постійно підтримують лікарню, особливо в період поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19.Він також повідомив, що як депутат обласної ради буде порушувати на обласному рівні проблемні питання, які наразі існують в  медзакладі.
     Начальник відділу фінансів, економічного розвитку та інвестицій Катеринопільської селищної ради Альона Радзівіл поінформувала про те, що на реалізацію програми розвитку та підтримки комунального некомерційного підприємства "Катеринопільська багатопрофільна лікарня", згідно з бюджетним запитом на 2021 рік, лише на самі необхідні витрати потрібно 4 млн. 700 тис. грн. Відповідно до розрахунку витрат на одну особу з урахуванням кількості наявного населення в громадах пропонується необхідний обсяг субвенції в сумі: 2 млн. 688 тис. грн. з бюджету Катеринопільської територіальної громади ( більше 13 тис. жителів); 1 млн. 6  тис. грн. з бюджету Єрківської територіальної громади (більше 5 тис. жителів) та 1 млн. 5 тис. грн. з бюджету Мокрокалигірської територіальної громади (більше 5 тис. жителів). На даний час з бюджету Катеринопільської громади виділено 2 млн. 500 тис.грн., Мокрокалигірської громади 200 тис. грн. Єрківська громада у своєму бюджеті на 2021 рік не передбачила жодної гривні на дані цілі.
      Голова Мокрокалигірської територіальної громади Вікторія Пипа, наголосила про те, що лікарня має функціонувати та надавати жителям громад необхідні медичні послуги, і лише прикладеним спільним зусиллям керівництва  громад Катеринопільщини, можна забезпечити її подальшу роботу. Мокрокалигірська громада  в межах своїх можливостей підтримує лікарню та буде і надалі  долучатись до співфінансування щодо її утримання. 
       В ході наради присутні  висловлювали свої зауваження та пропозиції, обговорювали шляхи вирішення проблем які склались.
     Селищний голова Володимир Коваленко зауважив, що Катеринопільською територіальною громадою будуть вживатись заходи щодо надання допомоги медзакладу, адже жителі громад повинні отримувати необхідні медичні послуги за місцем проживання. Так, ігнорування з боку керівництва Єрківської громади питання щодо виділення коштів на утримання медзакладу, призведе до того, що вже у лютому місяці поточного року надання медичної допомоги жителям цієї громади може бути припинено КНП ″Катеринопільська багатопрофільна лікарня″.
       На закінчення наради, селищний голова Володимир Коваленко подякував усім присутнім за увагу, а також висловив сподівання на розуміння та підтримку з боку Мокрокалигірської та Єрківської територіальних громад щодо співфінансування медичного закладу. Адже, завдяки співпраці територіальних громад Катеринопільщини можна забезпечити  роботу лікарні на належному рівні та запобігти її закриттю.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора