A A A K K K
для людей із порушенням зору
Катеринопільська територіальна громада
Офіційний веб-сайт Катеринопільської селищної ради Звенигородського району Черкаської області

Відбувся захід з нагоди 100-річчя від дня загибелі повстанського отамана Семена Гризла

Дата: 03.03.2021 18:07
Кількість переглядів: 819

Фото без описуСьогодні, в селищі Катеринопіль  відбувся захід з  нагоди 100-річчя від дня загибелі кошового отамана Вільного козацтва Звенигородського повіту, генерального осавула Вільного козацтва (з 03.10.1917 року), повстанського отамана Семена Гризла.  У заході взяли участь селищний голова Володимир Коваленко, заступники селищного голови Костянтин Кисіль та Ірина Міненко, керівництво Звенигородської райдержадміністрації, працівники селищної ради, вчителі та учні освітніх навчальних закладів, жителі  Катеринопільської територіальної громади.  Також, з метою вшанування пам'яті військового та  громадського діяча часів УНР Семена Гризла на Катеринопільщину завітали гості з Черкащини, зокрема крайовий отаман Володимир Чепелуха, Уманщини, Монастирщини та Звенигородщини.

Присутні учасники заходу вшанували пам'ять Семена Гризла спільною молитвою та хвилиною мовчання, поклали квіти та поставили лампадки до його пам'ятного знаку.

З нагоди пам'ятної дати, громадськістю Звенигородщини виготовлено меморіальну дошку кошовому отаману Вільного козацтва та передано Катеринопільській територіальній громаді.

 Селищний голова Володимир Коваленко у своїй промові Фото без описунаголосив на  важливості постаті Семена Гризла в сучасній історії України, закликав присутніх пам'ятати патріотів, борців за волю та свободу рідної Батьківщини. Адже, наші воїни і сьогодні відстоюють на Сході держави найважливіші для кожного украіїнця цінності – свободу, незалежність та право бути господарями на своїй землі.  

Захід супроводжувався патріотичними виступами присутніх, звучали вірші та пісні присвячені захисникам, які боролись та боряться за українську державність, її волю і самостійність.

Нагадаємо, Семен Гризло народився (орієнтовно) 1887 року у містечку Калниболото Звенигородського повіту Київської губернії (нині селище Катеринопіль).Працював писарем, учителем сільської школи. Служив на Чорноморському флоті. Брав участь у повстанні на панцернику "Потьомкін" за що був засланий до Сибіру.

На початку 1917 р. повернувся на Батьківщину. Член Українськоїт партії соціалістів-революціонерів. Був одним із перших організаторів Вільного козацтва, отаманом  Калниболотського куреня Вільного козацтва (березень 1917).

У квітні 1917 року на першому з'їзді Вільного Козацтва Звенигородського повіту обраний Кошовим Звенигородського коша. На з'їзді Вільного Козацтва, що відбувся 3 жовтня 1917 р. у м. Чигирин, був обраний Генеральним осавулом Вільного козацтва (з 3.10.1917). Семен Гризло також став отаманом Звенигородського коша Вільного козацтва.

У кінці 1917 — на початку 1918 рр. під його проводом знаходилось до 20000 козаків.

Фото без описуВзяв участь у розгромі частин 8-ї російської армії в районі станції Бобринська 21-22 лютого 1918 р. Був активним учасником боротьби проти присутності більшовиків в Україні 1919—1921 рр. З 1919 р. — керівник одного з повстанських загонів Вільного Козацтва у Звенигородському повіті.

Як повстанський отаман діяв у Холодному Яру, на Черкащині, Уманщині, Звенигородщині, в районі Мокрої Калигірки, де разом з отаманом Іваном Ґонтою (Іван Лютий-Лютенко) розгромив червону «каральну дивізію».На кінець 1920 р. його загін нараховував до 4000 бійців.

Загинув 3 березня 1921 біля с. Новоселиця Звенигородського повіту, потрапивши в оточення, внаслідок проведення підрозділами Червоної армії каральної операції. Похований у Звенигородці на старому цвинтарі.

Фото без описуФото без опису

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фото без описуФото без опису

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фото без описуФото без опису

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фото без описуФото без опису

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фото без описуФото без опису

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фото без описуФото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора