A A A K K K
для людей із порушенням зору
Катеринопільська територіальна громада
Офіційний веб-сайт Катеринопільської селищної ради Звенигородського району Черкаської області

Про стан захворюваності на гостру респіраторну хворобу COVID-19 у населених пунктах Катеринопільської громади

Дата: 10.04.2021 11:51
Кількість переглядів: 759

Фото без опису Одними із найважливіших питань розгляду на квітневому засіданні виконавчого комітету Катеринопільської селищної ради  були питання про стан захворюваності на COVID-19 у населенних пунктах Катеринопільської територіальної громади та про хід проведення вакцинації.

 Завідувач Катеринопільським лабораторним відділенням ДУ ″Черкаський обласний лабораторний центр″  МОЗ України Дмитро Богославцев поінформував, що станом на 09.04.2021 року за результатами вірусологічної лабораторії ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України" починаючи з 01.01.2021р. на території громади зареєстровано 295 осіб із підтвердженим захворюванням на COVID-19, з них 25 дітей.  Зокрема, смт Катеринопіль – 154, с.Вербовець – 11, с.Вікнине – 4, с.Кайтанівка – 12, с. Гончариха –8, с.Розсохуватка – 3, с.Новоселиця – 22, с.Гуляйполе – 11, с.Потоки – 2, с.Стійкове – 4, с.Бродецьке – 9, с.Лисича Балка – 1, с.Пальчик – 32, с.Луківка – 10, с.Петраківка – 8, с.Ямпіль- 4.

 На сьогодні з початку року  одужало 199 громадян, на стаціонарному лікуванні перебуває – 13 осіб, решта  хворих перебуває на амбулаторному лікуванні під наглядом сімейних лікарів.

 На території громади з 01.01.2021р. зареєстровано 7 летальних випадків із позитивним результатом на COVID-19.

 Селищний голова Володимир Коваленко наголосив, що на цьому тижні  тривожна ситуація склалася у Катеринопільському  центрі розвитку дитини «Сонечко»  у зв’язку із захворюванням кухаря харчоблоку на коронавірусну інфекцію. За рішенням комісії з питань техногенно-екологічної небезпеки та надзвичайних ситуацій Катеринопільської селищної ради   припинено роботу  цього закладу на період з 08 квітня 2021 року по 14 квітня 2021 року  із метою припинення поширення пандемії.

 Головний лікар КНП ″Катеринопільський центр первинної медико-санітарної допомоги″ Олена Пироженко детально зупинилась на стані справ щодо захворюваності на COVID-19 за даними первинної ланки та  проведенні вакцинації. Вона відмітила, що  з початку квітня поточного року спостерігається значне зростання хворих. На сьогодні вже майже немає такого населеного пункту нашої громади, де б не було хворих на цей вірус. І тому, в черговий раз, вона зазначила, що найефективнішим способом запобігання поширенню гострої респіраторної  хвороби COVID-19  є неухильне дотриманням  карантинних  вимог  та проведення вакцинації  всього населення громади.

 Саме для  доступності вакцинації для мешканців громади відкрито два пункти щеплень, один з них  у   Катеринопільському центрі первинної медико-санітарної допомоги, другий – у Петраківський лікарській амбулаторії. В період з 29 березня по 2 квітня цього року медичними працівниками Катеринопільського ЦПМСД  щеплено 150 осіб вакциною  Ковішелд  (AstraZeneca).  Крім цього, до нашої територіальної громади виїжджали мобільні бригади з вакцинації, які  провели додатково щеплення 60 особам. В основному це були медичні працівники, які щоденно при наданні медичних послуг стикаються з критичними та надзвичайно високими ризиками інфікування  COVID-19.  У близько 10 відсотків вакцинованих спостерігались незначні побічні реакції на щеплення: головний біль, недомагання та підвищення температури тіла.  На сьогодні вся надана Національною службою здоров’я  вакцина використана, але очікуються нові її надходження. Після чого щеплення будуть продовжені. 

 Узагальнивши хід вакцинації в нашій громаді, Олена Пироженко зазначила, що вакцинація — це єдиний ефективний спосіб захистити себе від коронавірусної хвороби та наполегливо рекомендує всім мешканцям громади  захистити себе, вакцинувавшись.

 В доповнення до невтішної ситуації щодо збільшення ковідних  хворих Людмила Борецька, головний лікар КНП ″Катеринопільська багатопрофільна лікарня″  відзначила про те, що із ростом захворювання на коронавірусну інфекцію серед населення громади збільшується ризик ураження ним медичного персоналу лікарні.  Вона повідомила,  що з початку року 31 медичний працівник лікарні вже перехворів на коронавірусну інфекцію, з них двоє  перехворіло цим захворюванням двічі.  

 Тому адміністрація Катеринопільської багатопрофільної лікарні пішла на вимушений крок - закрити медичний заклад для відвідування хворих, які перебувають на стаціонарному лікуванні на час стрімкого поширення пандемії. Передачі для хворих будуть прийматися через приймальне відділення. А при виникненні у відвідувачів всіх інших питань, головний лікар порекомендувала звертатися до адміністрації лікарні.

 Людмила Борецька  закликала всіх  поставитись із розумінням до цього вимушеного та застережного заходу, який  спрямований на захист від ураження коронавірусною інфекцією,  як медичних працівників, так і пацієнтів медичного закладу.

 Також головний лікар повідомила про критичний стан забезпечення медичних працівників засобами захисту, запаси  яких вже закінчуються; держава не виділяє кошти на їх закупівлю, так як наша лікарня не відноситься до «ковідних», а потреба зростає з кожним днем. Людмила Борецька як керівник медзакладу, і як депутат Звенигородської районної ради звернулась до Звенигородської районної ради, щоб там з районного бюджету виділили кошти на ці цілі.

 Але так як позитивного результату поки що немає і чекати його теж немає часу, селищний голова Володимир Коваленко закликав всіх небайдужих перерахувати свій одноденний заробіток на розрахунковий рахунок Катеринопільської багатопрофільної лікарні для придбання засобів захисту для медичних працівників з метою недопущення поширення вірусу COVID-19, які щоденно мають бути на захисті життя і здоров’я наших громадян.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора