A A A K K K
для людей із порушенням зору
Катеринопільська територіальна громада
Офіційний веб-сайт Катеринопільської селищної ради Звенигородського району Черкаської області

На засіданні виконкому обговорювали оптимізацію освітньої мережі

Дата: 20.04.2021 10:56
Кількість переглядів: 654

 Фото без описуПитання підвищення якості освіти, створення умов для розвитку дітей, надання їм широких освітніх перспектив є одним із ключових пріоритетів для місцевої влади в Катеринопільській територіальній громаді.

 Передусім вагомого значення зараз набуває реформування середньої школи як центральної ланки в освітній системі та основи для успішного здобуття освіти наступних рівнів. Такі питання перед прийняттям важливих рішень зазвичай обговорюються з фахівцями на робочих нарадах, засіданнях комісій, ведеться пошук оптимальних рішень.  А далі – обговорення із  педагогічними колективами, батьками, громадськістю.

   Про це йшлося нещодавно на квітневому засіданні виконкому селищної ради.

  Наше суспільство продовжує зазнавати демографічних та економічних трансформацій, які впливають на кількість дітей, охоплених навчанням, співвідношення кількості учнів до кількості вчителів, наповнюваність класів закладів освіти та фінансову можливість місцевих бюджетів їх утримувати.

  Мережа загальної середньої освіти у Катеринопільській громаді складає 14 закладів, навчанням у яких охоплено 1250 учнів. 

  Недостатня наповнюваність класів чи їх відсутність у закладах сільської місцевості призводить до недоотримання від держави у повній мірі коштів освітньої субвенції на заробітну плату педагогічним працівникам (дефіцит у  2021 році становить 1,6 млн. грн.).

  Співвідношення кількості учнів до кількості вчителів у малокомплектних закладах освіти становить 2-3 учні до 1 педагогічного працівника.

   Через низьке співвідношення кількості учнів та вчителів, малу кількість дітей у класах, існують проблеми недовантаження існуючих приміщень, неефективного використання коштів, як, наприклад, збільшення витрат на господарське і технічне обслуговування таких закладів. Також, мала кількість учнів не дає змоги укомплектувати школи обслуговуючим, медичним персоналом згідно типових штатних нормативів.

  При цьому, основні витрати йдуть не на розвиток галузі, а спрямовуються виключно на оплату праці,  утримання приміщень та сплату комунальних платежів. Територіальна громада за об’єктивних та певних суб’єктивних причин не спроможна утримувати  з місцевого бюджету таку кількість закладів загальної середньої освіти у відповідності до вимог часу.

  Значний відсоток дітей (10,4%), що здобувають освіту за індивідуальною формою навчання, яка не сприяє соціалізації учнівської молоді, позбавляє дітей повноцінної позакласної, спортивно - масової, виховної роботи, а  головне, можливості засвоєння у повному обсязі навчальних програм.

  Уже сьогодні понад 80 дітей сільської місцевості здобувають освіту у закладах загальної середньої освіти смт Катеринопіль, при збереженні шкіл відповідного рівня у населених пунктах, де вони проживають.

  Свого часу у грудні 2015 року новоствореним Єрківській та Мокрокалигірській громадам районна влада передала вже оптимізовану освітню мережу. Перед цим були закриті школи у селах Радчиха, Суха Калигірка і Єлизаветка. У Залізнячці ступінь навчального закладу вже був понижений до початкової школи.

  Так сталось, що на території нинішньої Катеринопільської громади вже кілька років не переглядали мережу шкіл. Всі “закривали очі” і чекали, що якось воно все вирішиться само собою. Але не сталося…

  Держава сьогодні відмовляється дотувати сільські школи. А кількість дітей невпинно зменшується. То чи доцільно залишати по 1 – 3 учні у старших класах сільських шкіл? Чи краще перевести дітей навчатись у заклади центру громади, де на вивчення навчальних предметів відводиться 28-33 години на тиждень замість 8 годин на індивідуальному у селах, і до того ж іде поглиблене вивчення певних предметів та допрофільна підготовка для вступу у заклади вищої освіти?..

  Всі, хто розуміє проблему, погоджується на всі 100 відсотків, що на часі сьогодні перед нами гостро стоїть питання пониження ступеня закладів освіти в селах та підвезення учнів до шкіл Катеринополя.

  Такий  підхід забезпечить рівний доступ дітей до якісної освіти, сильної матеріально-технічної бази опорних шкіл та ліцею, підвищить конкурентоздатність дітей з малокомплектних шкіл серед однолітків.  Економічний ефект від таких змін дасть можливість покращити умови перебування дітей у закладах, закупівлі додаткового обладнання,  залучення нових технологій у навчанні.

  В підсумку засідання виконкому: сформовано пропозиції фахівців галузі щодо змін у мережі. Черга за проектами рішень та розглядом в постійних комісіях. Далі - обговорення з тими людьми, на яких вплине прийняття рішення. Але кожен з нас може висловити і свою думку...

 

 Детальну картину з ситуацією в малокомплектних школах, в яких планують запровадити зміни дивіться у матеріалах, що додаються.

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора