A A A K K K
для людей із порушенням зору
Катеринопільська територіальна громада
Офіційний веб-сайт Катеринопільської селищної ради Звенигородського району Черкаської області

День, що навічно вкарбувався в історію України трагічним днем- 35-ті роковини Чорнобильської катастрофи

Дата: 26.04.2021 18:07
Кількість переглядів: 527

 26 квітня 2021 року виповнюється 35 років з часу аварії на Чорнобильській АЕС, яка вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики, як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків, так і за економічним збитком. Цей день навічно вкарбувався в історію України трагічним днем. Бо надто вже високою ціною довелося і ще доведеться платити за наслідки Чорнобиля.

 За оцінками незалежних експертів внаслідок Чорнобильської катастрофи, близько 500 тисяч людей померли від радіації; 90784 особи було евакуйовано з 81-го населеного пункту України до кінця літа 1986 року; 30 співробітників АЕС загинули внаслідок вибуху протягом кількох місяців з моменту аварії; 8,5 мільйонів жителів України, Білорусії, Росії в дні аварії отримали значні дози опромінення; понад 600 тисяч осіб стали ліквідаторами аварії; 2293 українських міст і сіл із населенням приблизно 2,6 мільйона людей забруднено радіоактивними нуклідами; на 200 тисяч квадратних кілометрів поширилася дія радіації.

 На захист стали ліквідатори, сміливі та мужні люди, які ціною свого життя і здоров’я змогли подолати страшну трагедію ХХ століття, зупинили катастрофу, не дали їй стати ще масштабнішою. Ціна боротьби з невидимим лихом виявилась дуже високою. Аби вшанувати пам’ять усіх тих, хто віддав життя у нерівній боротьбі з “мирним атомом“, який вогнем опалив нашу землю, та висловити повагу та вдячність, тим хто вижив у тому пеклі, тому 26 квітня 2021 року в День 35-тої річниці з моменту аварії на Чорнобильській АЕС ми вшановуємо учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

 У населених пунктах Катеринопільської громади проживає 7285 осіб постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС, із них: 24 особи – ліквідатори1 категорії, 34 особи – ліквідатори 2 категорії; 250 жителів громади – постраждалі внаслідок аварії на ЧАЕС 1 категорії, 110 осіб - вдови ліквідаторів аварії на ЧАЕС, 14 осіб – постраждалі 3 категорії та 6852 особи - 4 категорії.

 Згідно Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які потерпіли внаслідок Чорнобильської катастрофи" за кошти державного бюджету передбачено:

- щомісячна виплата грошової компенсації вартості продуктів харчування для громадян, віднесених до 1 та 2 категорій, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи;

- 50-відсоткова знижка плати за користування житлом, комунальними послугами;

- забезпечення санаторно-курортним лікуванням;

- виплата щорічної допомоги на оздоровлення громадянам, постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи 1 категорії, учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС 2 та 3 категорій, евакуйованим із зони відчуження у 1986 р., дітям з інвалідністю внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Катеринопільська селищна рада 23 грудня 2020 року затвердила комплексну програму "Турбота" на 2021 – 2025 роки. У програмі передбачено виконання заходів та їх фінансування, а саме:

- відшкодування коштів приватним перевізникам на приміських і міських автобусних маршрутах загального користування дітям з інвалідністю, захворювання пов’язане аварією на ЧАЕС; потерпілих ліквідаторів 1,2 категорії внаслідок на ЧАЕС (на загальну суму 200 тисяч гривень у 2021 році);

- забезпечення медикаментами за пільговими рецептами лікарів для амбулаторного лікування учасників ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи (на загальну суму 32130,00 гривень);

- відшкодування потерпілим від аварії на ЧАЕС 1 та 2 категорії 50% плати за послуги зв’язку (на загальну суму 39 тисяч гривень).

 Ми схиляємося перед світлою пам’яттю загиблих ліквідаторів Чорнобильської аварії , хто поклав своє життя або віддав своє здоров’я за те, щоб ми сьогодні могли спокійно жити в нашій державі і розділяємо біль втрати з тими, до кого в сім’ї прийшла чорнобильська біда. Хай залишиться у минулому й ніколи не повториться жах Чорнобильської катастрофи, а пам'ять про ті події навчить нас цінувати життя і спокій.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора