A A A K K K
для людей із порушенням зору
Катеринопільська територіальна громада
Офіційний веб-сайт Катеринопільської селищної ради Звенигородського району Черкаської області

Інформаційне повідомлення про проведення публічного громадського обговорення щодо реорганізації, зміни типу та найменування закладів освіти Катеринопільської територіальної громади

Дата: 06.05.2021 12:00
Кількість переглядів: 1208

1. Катеринопільська селищна рада проводить обговорення проектів рішень:

Про зміну типу та найменування Вікнинського закладу загальної середньої освіти

Про зміну типу Розсохуватської філії Катеринопільського закладу загальної середньої освіти №1

Про зміну типу Вербовецької філії Катеринопільського закладу загальної середньої освіти №2

Про реорганізацію Кайтанівського закладу дошкільної освіти та зміну типу Кайтанівської філії Катеринопільського закладу загальної середньої освіти №2

Про реорганізацію Гончариських закладів дошкільної та загальної середньої освіти

2. Мета обговорення: врахування думки жителів територіальної громади щодо реорганізації, зміни типу та найменуваннязакладів освіти.

3. Обґрунтування проектів рішень, внесених на обговорення, варіанти вирішення питання.

Мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади.

Відповідно до статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»,  статті 32 Закону України  «Про повну загальну середню освіту» рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладів загальної середньої освіти приймає їх засновник, тобто місцева рада. Вона ж забезпечує розвиток мережі комунальних початкових шкіл та гімназій.

Пропозиції щодо модернізації мережі закладів освіти Катеринопільської територіальної громади у 2021 році сформовано на основі аналізу стану наявної мережі, визначення її ефективності, соціальної та економічної доцільності, демографічної ситуації з прогнозуванням дитячого контингенту на наступні роки та виходячи з необхідності:

забезпечення рівного доступу дітей до якісної освіти незалежно від місця їх проживання;

забезпечення варіативності освітніх послуг з урахуванням індивідуальних запитів;

урізноманітнення форм організації освітнього процесу;

забезпечення доступу до електронних інформаційних ресурсів відповідної якості;

створення умов для розвитку здібностей кожної дитини, а також для здобуття освіти дітьми з особливими освітніми потребами;

дотримання вимог економічної доцільності та ефективності функціонування закладів освіти у громаді;

зменшення частки витрат на заробітну плату та оплату комунальних послуг у нормативі фінансової забезпеченості;

забезпечення раціональної концентрації та ефективного використання матеріальних, фінансових, кадрових ресурсів громади тощо.

Необхідність модернізації освітньої мережі зумовлена і змінами у законодавстві про освіту, які відбулися у 2017-2020 роках, що впливають не лише на зміст освітнього процесу, а й визначають нові типи, найменування закладів освіти.

Відповідно до вимог Цивільного та Господарського кодексів України, законів України "Про місцеве самоврядування в Україні", "Про освіту", "Про повну загальну середню освіту", "Про дошкільну освіту", Положення про опорний заклад освіти, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19 червня 2019 р. №532, Типового положення про філію закладу освіти, затвердженого наказом МОН України від 06.12.2017  №1568, враховуючи рішення виконавчого комітету селищної ради від 09.04.2021 №40 “Про забезпечення необхідних умов функціонування і розвитку системи освіти у Катеринопільській територіальній громаді”, пропозиції постійних комісій селищної ради, а також фактичну наповнюваність класів у закладах освіти сільської місцевості, кількістьздобувачів освіти у них, можливістьїх підвезення до місця навчання в інших закладахпропонуються  наступні зміни в освітній мережі громади:

№ з/п

Найменування закладів освіти

Варіанти вирішення питання

Рівні здобуття освіти

після реорганізації, зміни типу

1.

Вікнинський ЗЗСО

Зміна типу  та найменування закладу з "Вікнинськийзаклад загальної середньої освіти" на"Вікнинська гімназія"

Дошкільна освіта Базова середня освіта

2.

Розсохуватська філія Катеринопільського ЗЗСО №1

Зміна типу філії

Дошкільна освіта Початкова освіта

3.

Вербовецька філія Катеринопільського ЗЗСО №2

Зміна типу філії

Дошкільна освіта Початкова освіта

4.

Кайтанівська філія Катеринопільського ЗЗСО №2

Кайтанівський ЗДО

Реорганізація шляхом приєднання Кайтанівського закладу дошкільної освіти до Катеринопільського закладу загальної середньої освіти №2 на правах структурного підрозділу Кайтанівської філії, зміна типу філії

Дошкільна освіта Початкова освіта

5.

Гончариський ЗДО

Гончариський ЗЗСО

Реорганізація Гончариських закладів дошкільної та загальної середньої освіти шляхом приєднання до Катеринопільського закладу загальної середньої освіти №2 на правах філії, зміна типу

Дошкільна освіта Початкова освіта

 

У разі реорганізації закладів загальної середньої освіти засновник зобов’язаний забезпечити учням можливість продовжити здобуття загальної середньої освіти на відповідному рівні освіти, що буде здійснюватись шляхом їх підвезення до опорних закладів освіти.

4. Проекти рішень селищної ради, які вносяться на обговорення розміщені за посиланням: https://katerynopil-miskrada.gov.ua/proekti-rishen-sesij-selischnoi-radi-2021-rik

5. Заінтересовані особи, на яких поширюватиметься дія прийнятих рішень – учасники освітнього процесу закладів освіти територіальної громади.

6. Можливі наслідки проведення в життя рішень для різних соціальних груп населення та заінтересованих сторін.

Дія рішень селищної ради поширюється на учасників освітнього процесу (працівників закладів освіти, здобувачів освіти, батьків чи осіб, які їх замінюють).

Зміни у мережі закладів освіти забезпечать рівний доступ до якісної освіти дітей шкільного віку сільської місцевості, які зможуть її здобувати в одному із закладів смт Катеринопіль, де є належна матеріально-технічна база, організовано допрофільне та профільне навчання, надаються інші освітні послуги. Зменшиться навантаження на бюджет, а за рахунок економії витрат на утримання інфраструктури освітньої галузі створиться можливість зміцнення навчально-матеріальної бази закладів освіти, а також реалізації проектів, що стосуються різних соціальних груп населення громади.

Разом з цим виникає проблема можливого вивільнення працівників, реорганізованих закладів. Вирішення питання передбачається шляхом вжиття заходів щодо їх працевлаштування в інших закладах освіти громади.

7. Формат проведення громадського обговорення.

У зв’язку з продовженням дії постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 року № 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (зі змінами) пропозиції та зауваження з метою вивчення громадської думки з питань, внесених на громадське обговорення, приймаються протягом 15 календарних днів, починаючи з дня оприлюднення цього оголошення у письмовій формі із зазначенням особи та контактної інформації заявника за поштовою адресою: Катеринопільська селищна рада, вул. Соборна, 12, смт Катеринопіль, Черкаська обл., 20501; за електронною адресою: sr.kater.ck@ukr.net

 Відповідальна особа – Володимир Химич, начальник відділу освіти, молоді та спорту селищної ради, тел. 2-22-65, 2 – 24 - 39

Також із дотриманням протиепідемічних заходів передбачається публічне громадське обговорення: засідання за круглим столом, зустрічі з громадськістю за планом-графіком, погодженим постійними комісіями селищної ради.

До участі в обговоренні запрошуються всі  мешканці громади, заінтересовані особи.

Акредитація представників засобів масової інформації здійснюється за тел. 2-22-65, 2 – 24 - 39 чи/та електронною адресою: sr.kater.ck@ukr.net

8.Узагальнення, висловлених в ході проведення громадського обговорення зауважень та пропозицій, здійснюється відділом освіти, молоді та спорту селищної ради. Звіт про результати громадського обговорення оприлюднюється на офіційному веб-сайті Катеринопільської селищної ради не пізніше ніж через два тижні після прийняття рішень за результатами обговорення.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора