A A A K K K
для людей із порушенням зору
Катеринопільська територіальна громада
Офіційний веб-сайт Катеринопільської селищної ради Звенигородського району Черкаської області

Відбулися заходи, приурочені 145-річниці від Дня народження Сергія Єфремова

Дата: 19.10.2021 15:23
Кількість переглядів: 319

Фото без опису 

 Вчора, 18 жовтня, в залі засідань Катеринопільської селищної ради відбулися заходи, приурочені 145-річниці від Дня народження Сергія Єфремова.

 Пам'ять про видатного земляка, уродженця села Пальчик, Сергія Єфремова зібрала на заході справжніх поціновувачів його особистого вкладу в українотворчу діяльність.

 У вітальному слові селищний голова Володимир Коваленко відмітив, що постать нашого земляка Сергія Єфремова одна з тих, хто прославив не лише рідне село, наш край, а й всю Україну. Нам є з кого брати приклад, як треба любити свою Батьківщину, боротися за неї та розбудовувати її.

 За пропозицією селищного голови хвилиною мовчання вшанували його світлу пам'ять та пам'ять всіх захисників України, хто в різні роки віддав своє життя за її визволення .

 Працівники публічної бібліотеки Катеринопільської селищної громади підготували та показали цікаву презентацію життєвого шляху Сергія Єфремова з малого хлопчиська із сім’ї місцевого священика до громадсько-політичного та державного діяча. Слідкуючи за його життєвою історією, де він є літературним критиком, істориком літератури, академіком, віце-президентом Української академії наук, членом Наукового товариства імені Тараса Шевченка у Львові, публіцистом, одним із творців української журналістики, проглядається щира та віддана любов до України, якою він жив та прославляв її у своїх працях.

Фото без опису

 Пам'ять про нашого видатного земляка Сергія Єфремова та його вклад в історію України має жити у віках. Саме це, у своєму виступі, відмітила одна із гостей заходу, член Спілки слов’янських письменників України, наша відома майстриня з петриківського розпису Галина Снігур. Вона передала учасникам зібрання вітання від очільниці Уманського крайового осередку Спілки слов’янських письменників України Ніни Михайлової та підкреслила, що всім нам необхідно жити і творити нині в тому дусі, що є необхідним і суттєвим чинником у формуванні духовності нової української нації.

Фото без опису

 Цікавими фактами із життя Сергія Єфремова поділився вчитель історії Катеринопільського ЗЗСО №2 Василь Коваленко. Зокрема, що у 1905 році за ініціативи Єфремова була утворена Всеукраїнська учительська спілка. Саме він після жовтневого перевороту у 1917 році запропонував і використав назву Українська Народна Республіка, тому вважається «хрещеним батьком» УНР. Сергій Єфремов був високоосвідченим громадським діячем, якому були довірені високі посади- заступника Голови Центральної Ради та Генерального секретаря міжнаціональних справ в уряді Української Народної Республіки. Ще Василь Володимирович, відмітив, що наш край багатий на історичну спадщину та цікавих постатей у національно-визвольній боротьбі, про яких необхідно всім знати та вчитися у них любити Україну.

 Вітальний лист учасникам заходу та землякам видатного державного діяча Сергія Єфремова надійшов від Олександра Лисенка, завідувача відділу історії України періоду Другої Світової війни, національно-визвольного руху, релігії і церкви, соціальної історії, воєнної антропології, історіософії, доктора історичних наук, професора, члена правління Національної спілки краєзнавців України. В ньому він відзначив, що непересічна постать нашого земляка виокремлюється у шерензі видатних політичних діячів України своєю людською неординарністю, силою високого інтелекту і культури, глибиною духовності, громадської мужності і самозреченим служінням інтересам українського народу та закликав популяризувати його творчу спадщину у широких колах суспільства.

Фото без опису

 Саме популяризація неординарної особистості Сергія Єфремова зібрала в залі чимало учнівської молоді. Від їх імені виступив Назар Войтанович, учень Катеринопільського ЗЗСО №2, який поділився своїми враженнями від життєвого і творчого шляху Сергія Єфремова та запевнив, що саме такі видатні земляки, як він та Семен Гризло є гордістю для нащадків Катеринопільщини та прикладом волелюбства українського народу.

 Слід відмітити, що заходи приурочені 145-річниці від Дня народження Сергія Єфремова проходили під музичний та тематичний супровід працівників Катеринопільського селищного будинку культури. А вокалісти будинку культури своїми виступами додали патріотично-урочистого настрою у їх проведення.

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора