A A A K K K
для людей із порушенням зору
Катеринопільська територіальна громада
Офіційний веб-сайт Катеринопільської селищної ради Звенигородського району Черкаської області

У селищній раді відбулось чергове засідання виконавчого комітету

Дата: 21.10.2021 20:51
Кількість переглядів: 197

Фото без опису 21 жовтня 2021 року селищний голова Володимир Коваленко провів засідання виконавчого комітету Катеринопільської селищної ради

 На засідання були запрошені керівники підприємств, установ, закладів комунальної власності та структурних підрозділів селищної ради.

 Найголовнішим питанням розгляду стало обговорення складної ситуації з укладанням бюджетними установами Катеринопільської територіальної громади договорів на постачання природного газу з ТОВ "Газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдинг". Актуальність цього питання полягає в тому, що у зв’язку із значним зростання цін на природній газ цієї осені перед самим початком опалювального періоду 2021-2022 років виникла загрозлива ситуація загальнодержавного масштабу, пов’язана з відсутністю постачання природного газу бюджетним установам.

 За інформацією виконуючого обов’язки начальника відділу містобудування, архітектури, інфраструктури та житлово- комунального господарства селищної ради Марини Красніцької згідно протоколів засідань експертної комісії з визначення рівнів та класів надзвичайних ситуацій Державної служби України з надзвичайних ситуацій та регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Черкаської обласної державної адміністрації 18 жовтня 2021 року остаточно вирішено: ситуацію з відсутністю постачання природного газу бюджетним установам на осінньо-зимовий період 2021-2022 років визнано як надзвичайну ситуацію техногенного характеру регіонального рівня та складовою частиною надзвичайних ситуацій техногенного характеру державного рівня.

 Прийняття такого рішення на рівні держави розблокувало роботу по запуску опалювального сезону та дало можливість органам місцевого самоврядування та бюджетним установам розпочати процес укладання договорів на постачання природного газу з ТОВ "Газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдинг" на період 2021 - 2022 років за ціною газу за 1000 куб. м 16 554 грн, яка встановлена згідно розпорядження Кабінету Міністрів України від 11.10.2021 і нещодавно укладеного Меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сферіФото без опису постачання теплової енергії та постачання гарячої води в опалювальному періоді 2021-2022 років.

 Селищний голова наголосив, що з огляду на масштабність проблеми на рівні держави, велику кількість бажаючих укласти такі пільгові договори, а це понад 40 тисяч бюджетних установ та організацій, відповідальні працівники нашої громади працюють в посиленому режимі, щоб якнайшвидше подати весь пакет необхідних документів, який постійно уточнюється Нафтогазом.

 Вже прийнято документи Катеринопільської селищної ради по дитячій музичній школі, які були оформлені належним чином.

 Найболючіша проблема з постачанням природного газу по відділу освіти, молоді та спорту Катеринопільської селищної ради для опалення закладів дошкільної та загальної середньої освіти. Враховуючи, що ціна на ринку газу сягає майже 40 грн. за куб, сьогодні вже другі відкриті торги на закупівлю природного газу для освітніх закладів проходять безрезультатно. До того ж через типові для всієї країни технічні проблеми з облгазами, до сьогодні Нафтогаз Трейдинг не приймав пакет документів по закладах освіти громади, які вже давно мали би бути з теплом. Кожну бюджетну установу становлять у чергу на підписання договору. Визначений Урядом постачальник "Нафтогаз Трейдинг" подасть у котельні природний газ для опалення закладів тільки після завершення всіх бюрократичних процедур.

 Також представники НАК ”Нафтогаз України“ повідомили, що у них немає можливості укладення договору з комунальними підприємствами, такими як, лікарні. Ця проблема обговорюється на державному рівні та має бути вирішена найближчим часом. Але відрадно, що КНП “Катеринопільська багатопрофільна лікарня” вже вийшла з газової залежності та переходить на альтернативний вид палива. Наразі проводяться заключні роботи по встановленню твердопаливного котла, який заплановано запустити 25.10.2021 року. Інфекційне відділення опалювальний період вже розпочало, так як має електричне опалення. По фельдшерських пунктах та амбулаторіях КНП "Катеринопільський центр первинної медико-санітарної допомоги" опалювальний сезон розпочато. Частина з них на електричному опаленні, а частина опалюються твердопаливними котлами.

 Ситуація щодо опалення Новоселицького відділення стаціонарного догляду Центру надання соціальних послуг Катеринопільської селищної ради теж має аналогічну проблему з опаленням, що потребує невідкладного вирішення. На жаль, адміністрація центру вимушена припинити дію договору з постачальником газу ТОВ "Черкасигаз" по причині неможливості забезпечити виконання умов, що спричинені значним зростанням цін на природній газ. Ціна газу в договорі зазнаФото без описучена в розмірі 11 гривень за 1куб.м, а на сьогодні його ринкова вартість зросла до понад 40 гривень. Тому, директор Терцентру також готує пакет документів для укладання договору на поставку природного газу з ТОВ "Газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдинг".

 Підсумовуючи розгляд питання, селищний голова відмітив, що серед ключових пунктів Меморандуму є обнадійливі моменти для територіальних громад в питанні допомоги держави у фінансовому забезпеченні проходження цьогорічного опалювального сезону. Зокрема, з боку держави передбачається фінансова підтримка громад з низьким індексом податкоспроможності у вигляді субвенції вже з четвертого кварталу 2021 року. Також, для незмінності тарифів у 2022 році Уряд обіцяє передати до місцевих бюджетів додаткові доходи з ПДФО у розмірі 4% та акцизу з пального у розмірі 13,44% . Саме ці додаткові надходження до бюджету і допоможуть громадам більш легше проходити майбутні опалювальні періоди.

 Далі члени виконкому заслухали інформацію начальника відділу фінансів, еконоФото без описумічного розвитку та інвестицій селищної ради Альони Радзівіл щодо виконання бюджету Катеринопільської селищної територіальної громади за 9 місяців 2021 року та схвалили проекти рішень селищної ради, які будуть розглядатися на наступній сесії.

 Також на засіданні розглянуто та погоджено інвестиційну програму комунального підприємства "Катеринопільське селищне житлово– комунальне господарство" на 2022-2023 роки, якою передбачено встановлення комерційних вузлів обліку питної води у п’яти багатоквартирних житлових будинках Катеринополя, що суттєво зменшить втрати води та збитки підприємства.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора