A A A K K K
для людей із порушенням зору
Катеринопільська територіальна громада
Офіційний веб-сайт Катеринопільської селищної ради Звенигородського району Черкаської області

Інформація про ситуацію з опаленням дошкільних закладів Катеринопільської територіальної громади

Дата: 03.11.2021 08:19
Кількість переглядів: 184

 Враховуючи публікації громадян в соціальних мережах щодо відсутності належного температурного режиму в приміщеннях дитячих садочків, у черговий раз повідомляємо про критичну ситуацію, що склалася в державі з постачанням природного газу бюджетним установам.

 Зауважимо, що така проблема із пуском газових котелень спіткала не лише Катеринопільську територіальну громаду, а й інші громади по всій території України.

 Зважаючи на ситуацію, не підконтрольну місцевій владі, селищний голова Володимир Коваленко звертається до батьків дітей, учнів та працівників закладів освіти територіальної громади з розумінням віднестися до проблемної ситуації, яка виникла з газопостачанням.

 Відповідальні посадові особи щодня контактують з кураторами Черкаської області з метою якнайшвидшого пуску газу в котельні

 Керівникам дошкільних закладів було доручено забезпечити максимально необхідні умови для перебування дітей у приміщеннях з суворим дотриманням вимог техніки безпеки. Але звичайно, що потужності електрообігрівачів недостатньо, щоб дітям було тепло. В дитячих садках ситуацію обговорено з батьками, і вирішено не зупиняти роботу дошкільних закладів, оскільки не всі батьки мають можливість залишити дітей вдома.

 Зазначимо, що всі газові котельні освітніх закладів нашої територіальної громади, у тому числі і дошкільних, до початку опалювального сезону 2021-2022 років, тобто до 15 жовтня, були готові до опалювального сезону. Цьому передував комплекс підготовчих робіт, а це повірка і заміна вузлів обліку газу, димових та вентиляційних каналів, навчання операторів газових котелень, і головне - проведення двох тендерів на постачання природного газу. Проте, вони не відбулися через відсутність учасників газопостачальних компаній.

 Ситуація з газопостачанням набрала критичного стану, а ринкова ціна зросла до 40 грн. за 1 куб. м., що стала непосильною для місцевих бюджетів. Тому, ще з початку жовтня 2021 року селищним головою були надіслані листи-клопотання до Звенигородської районної та Черкаської обласної державних адміністрацій з проханням сприяти у вирішенні проблеми із газопостачанням. І тільки, 13 жовтня на Черкащині, як і в інших областях, через відсутність газу було оголошено надзвичайну ситуацію техногенного характеру регіонального рівня. А вже 18 жовтня таке ж рішення прийнято на рівні всієї держави. Це дало можливість бюджетним установам розпочати процес укладання договорів без проведення тендерів з єдиною компанією визначеною Урядом ТОВ "Газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдинг". А попередньо підписаний Президентом Меморандум, зафіксував ціну газу для бюджетних установ на рівні 16,5 грн за кубометр газу.

 Такий крок держави дав можливість органам місцевого самоврядування зрушити з місця проблему з газопостачанням.

 Відразу, селищною радою та відділом освіти, молоді та спорту селищної ради, були підготовлені відповідні пакети документів для укладання договорів на газопостачання та невідкладно подані до ТОВ "Нафтогаз Трейдинг". На даний час всі документи ним прийняті та перебувають на його розгляді. Але саме укладання договорів затягується в часі так як, кількість бажаючих бюджетних установ укласти такі пільгові договори понад 40 тисяч.

 Під час чергової телефонної розмови з регіональним представником ТОВ "Нафтогаз Трейдинг" вдалося з'ясувати, що наразі йде першочергове підключення котелень з централізованим теплопостачанням. На черзі котельні з індивідуальними газовими котлами, тобто такими, які встановлені у наших дошкільних та навчальних закладах.

 Вчергове від Катеринопільської громади 29 жовтня направлено звернення до голови облдержадміністрації щодо позачергового підключення дитсадків до опалення. Все що можливо, вже зроблено. Очікуємо підключення газу в найближчі дні.

 У зв’язку з ситуацією, що склалася, селищним головою Володимиром Коваленком та виконавчим комітетом селищної ради буде продовжуватись робота щодо переведення закладів освіти з газовими котельнями на альтернативні види опалення. Зазначимо, що всі котельні освітніх закладів територіальної громади з твердопаливними та електричними котлами опалювальний період розпочали вчасно. Адже, такі види опалення дадуть можливість у подальшому запобігати виникненню подібних ситуацій.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора