A A A K K K
для людей із порушенням зору
Катеринопільська територіальна громада
Офіційний веб-сайт Катеринопільської селищної ради Звенигородського району Черкаської області

Ситуація на ринку праці Катеринопільщини у 2021 році та Стратегія розвитку служби зайнятості

Дата: 16.02.2022 15:20
Кількість переглядів: 224

Фото без опису  Ринок праці Катеринопільщини є частиною національного ринку праці  і також має загальні з ним тенденції:

  • Дефіцит трудових ресурсів в умовах демографічних змін та міграції;
  • Ринок праці стає більш мобільним та гнучким;
  • Інформаційні технології породжують попит на працівників, які володіють цифровими компетенція ми та навичками навчатись протягом усього життя.

Протягом останніх п’яти років спостерігається незначне скорочення чисельності незайнятих громадян, які звертаються за сприянням у працевлаштуванні до служби зайнятості. В 2021 році скористалися послугами Катеринопільської районної філії Черкаського ОЦЗ 1207 зареєстрованих безробітних, серед них : 44,7 % становлять жінки, 25,4 %  - молодь у віці до 35 років. За рівнем освіти: 59,4 % мають професійно-технічну освіту, 27,0% – повну та базову вищу освіту, решта 13,6 % – особи без професії.

Важлива умова формування й функціонування ринку праці – це відповідність працівника вимогам робочого місця, а запропонованого місця – інтересам працівника. Тож наш місцевий ринок праці в минулому році передусім характеризувався кількістю вакансій, поданих роботодавцями. Так, минулоріч у базі Катеринопільської районної філії було зареєстровано 563 вакансії. Кількість роботодавців, які подали інформацію до районної філії про наявність вільних робочих місць, залишилася на рівні минулого року. Середня заробітна плата, зазначена у вакансіях 2021 року, становила 7093,20 грн., що на 1354 гривні більше, ніж у заявлених вакансіях 2020 року. Найбільше пропозицій вільних місць було у сільському господарстві – 249, у переробній промисловості – 86, у будівництві автодоріг – 30. Приватними підприємцями було заявлено 46 вакансій.

У професійному розрізі, найбільше вакансій подано для працевлаштування:

  • Робітників з обслуговування устаткування та машин – 36,1% (тракторист, механізатор, водій автотранспортних засобів, машиніст екскаватора, кранівник, машиніст зернових установок та ін.);
  • За найпростішими професіями – 25,7% (підсобний робітник, прибиральник, укладальник-пакувальник, комірник, вантажник, сторож та ін.);
  • Професіоналів – 23,9% (вчитель закладу освіти, вихователь, лікар, спеціаліст державної служби (місцевого самоврядування) , бухгалтер, юрист та ін.;
  • Працівників сфери торгівлі та послуг – 8% (продавець, кухар, офіціант та ін..)
  • Фахівців -  6,6% (працівник банку, маслороб, лаборант хімічного аналізу, пресувальник сиру та ін.).

З метою прискорення укомплектування вільних робочих місць, забезпечення доступу до інформації про реальний попит на відповідних працівників і реальні умови праці і заробітну плату, районною філією надаються адреси та контактні телефони підприємств, організацій та установ, які мають відповідну потребу. Інформація надається шукачам роботи не тільки при індивідуальному обслуговуванні в районній філії, а й через різні сучасні засоби масової інформації, зокрема, через Інтернет-ресурси державної служби зайнятості. Рівень укомплектування вакансій протягом періоду становить 97,8%.

В 2021 році   за направленням служби зайнятості отримали роботу 555 осіб, в тому числі 479 безробітних. Рівень працевлаштування безробітних становить 39,8%  ( в 2020 році - 37,8%).

Однією з активних програм служби зайнятості є надання компенсації фактичних витрат роботодавця на сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за працевлаштування зареєстрованих безробітних на нові робочі місця. Основною метою даної програми є стимулювання роботодавців до створення нових робочих місць. За 2021 рік районною філією було прийнято 11 рішень щодо компенсації єдиного внеску, з них 6 – за працевлаштування квотної категорії громадян, 5 – в пріоритетних видах економічної діяльності.

За сприяння служби зайнятості у  зареєстрованих безробітних є можливість пройти професійне навчання більш як за 45 професіями і спеціальностями. При цьому роботодавці виступають в якості замовників кадрів, беруть участь у визначенні змісту професійного навчання, кваліфікаційній атестації безробітних, надають робочі місця для їх виробничого навчання, виробничої практики або стажування.

Впродовж  2021 року 23 безробітних проходили професійне навчання та підвищення кваліфікації на замовлення роботодавців, в тому числі шляхом стажування безпосередньо на робочих місцях. 100 % осіб, які закінчили профнавчання, працевлаштовані за направленням служби зайнятості.

Організація робіт тимчасового характеру дозволяє окремим категоріям громадян, особливо тим, хто знаходиться в стані безробіття тривалий час, відновити трудові навички, іноді отримати постійну роботу, а також є можливістю поліпшити матеріальне становище.  До громадських та інших робіт тимчасового характеру залучено в минулому році 60 безробітних.

Профорієнтаційними послугами охоплено 1307 осіб, з них 1009 осіб мали статус безробітного. Рівень охоплення безробітних цим видом послуг становить 89,3%.

            Станом на 1 січня 2022 року, на обліку у районній філії перебувало 380 осіб, які мали статус безробітного.

 Службою зайнятості постійно вдосконалюються форми і методи роботи, направлені на задоволення потреб клієнтів; створені умови, коли кожен  клієнт може отримати в повному обсязі весь комплекс послуг з працевлаштування або підбору працівників, тобто реалізувати своє право і законні інтереси на ринку праці.

28 січня правлінням Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття затверджено Стратегію розвитку державної служби зайнятості на 2022 – 2024 роки, в ході реалізації якої служба зайнятості трансформується в цифрову систему соціального сервісу, який буде поєднувати інформаційні технології з розвитком людського капіталу, забезпеченням швидкого працевлаштування, легальної зайнятості населення та надання якісних послуг роботодавцям. Реалізація розробленого плану заходів матиме позитивний вплив на ринок праці, сприятиме повній і продуктивній зайнятості, забезпеченню гідних умов праці, збільшенню кількості робочих місць, збалансуванню попиту і пропонування щодо обсягу і рівня кваліфікації робочої сили.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора