A A A K K K
для людей із порушенням зору
Катеринопільська територіальна громада
Офіційний веб-сайт Катеринопільської селищної ради Звенигородського району Черкаської області

Відбулося засідання «круглого столу» з обговорення проекту рішення селищної ради щодо зміни типу та найменування Петраківського закладу загальної середньої освіти

Дата: 29.06.2022 09:23
Кількість переглядів: 222

Фото без опису Нещодавно в Катеринопільській селищній раді відбулося засідання «круглого столу» з обговорення проекту рішення селищної ради щодо зміни типу та найменування Петраківського закладу загальної середньої освіти.

 Участь у засіданні взяли заступник селищного голови- начальник відділу соціального захисту населення та охорони здоров’я Катеринопільської селищної ради Ірина Міненко, керівники закладів освіти с.Петраківка, с. Лисича Балка та смт Катеринопіль Надія Гордієнко, Наталія Дашівець, Лідія Мандрика та Юрій Гончар, староста Петраківського старостинського округу Володимир Соколюк, представники педагогічного колективу, профспілкового та батьківського комітетів Петраківського ЗЗСО, а також профільні працівники відділу освіти, молоді та спорту селищної ради на чолі з виконуючим обов’язки начальника відділу Василем Бібіком.

Метою «круглого столу» було обговорення актуальних проблем планування, модернізації Петраківського ЗЗСО із врахування думки керівників закладів освіти, старости та громадкості Петраківського старостинського округу територіальної громади щодо його подальшого функціонування.

?Під час заходу було обговорено поточну ситуацію із наповненістю класів, учнівським контингентом майбутніх років Петраківського ЗЗСО та напрацьованих відділом освіти, молоді та спорту селищної ради пропозицій щодо реорганізації, змін типів та найменувань закладів освіти.

?Працівниками відділу освіти, молоді та спорту селищної ради було проінформовано учасників заходу щодо функціонування Петраківського закладу загальної середньої освіти, який ліцензований на надання освітніх послуг І-ІІІ рівнів освіти.

Було зазначено, що проектна потужність Петраківського ЗЗСО становить 320 учнів. Станом на 01.06.2022 року у цьому закладі навчалося всього 109 здобувачі освіти, з яких 91 учнів та 18 вихованців дошкільного закладу, що входить в структуру цього освітнього закладу. Середня наповнюваність класів становить 7-8 осіб, при умові, що розрахункова наповнюваність класів, за якою обраховується обсяг освітньої субвенції, в середньому по громаді має становити 14,5 учнів. У 5-9 класах навчається 8, 8, 6, 7 та 8 учнів відповідно. Кількість учнів, які навчаються у 1-4 класах становить 36 осіб. Дошкільний підрозділ закладу відвідує 18 вихованців, що свідчить про значне зменшення контингенту учнів щонайменше у двічі та низьку наповнюваність класів у недалекому майбутньому. Така низька наповнюваність класів тягне за собою значний дефіцит коштів, який в основному покривається за рахунок освітньої субвенції других освітніх закладів територіальної громади. Якщо освітня субвенція для Петраківського ЗЗСО надходить по наявній кількості учнів на 7 із 11 класів та враховуючи розрахункове навантаження вчителів, в якому передбачено тільки 12 вчителів при наявних 17, то дефіцит коштів по цьому навчальному закладі становить понад 1,3 млн грн на рік.

Також було зазначено, що Петраківський заклад загальної середньої освіти не може бути реорганізовано у ліцей, тому що кількість учнів 5-9 класів, які в майбутньому навчалися б у 10-12 класах не відповідає вимогам чинного законодавства. Адже, ліцей передбачає функціонування не менше двох класів за трьома профілями навчання на рівні профільної середньої освіти протягом 10-12 років навчання. Тобто, потреба учнівського контингенту складає неменше 31 особи, для поділу на два класи та три групи.

Тому, згідно чинного законодавства для продовження надання освітніх послуг відділ освіти, молоді та спорту Катеринопільської селищної ради пропонує в червні 2023 року винести на розгляд сесії селищної ради питання зміни типу та найменування Петраківського закладу загальної середньої освіти на Петраківську гімназію зі структурними підрозділами: початковою школою та дошкільним підрозділом.

Представники освітнього процесу, батьківського та профспілкового комітетів Петраківського ЗЗСО з розумінням віднеслися щодо майбутньої реорганізації навчального закладу, але внесли свої пропозиції та прохання відкласти на один рік зміну типу та найменування Петраківського закладу загальної середньої освіти, щоб дати можливість цьогорічним дев’ятикласникам здобути повну середню освіту в рідному селі.

Староста Петраківського старостинського округу Володимир Соколюк привернув увагу присутніх на необхідності проведення ремонту дороги до села Петраківка, якою потрібно буде забезпечити безпечний рух шкільного автобуса після оптимізації школи.

При підведенні підсумків засідання круглого столу пропозиції Фото без описуучасників засідання розділилися, але всі вони будуть донесені до депутатів селищної ради.

Публічне громадське обговорення проекту рішення Катеринопільської селищної ради щодо зміни типу та найменування Петраківського закладу загальної середньої освіти триває. На 26 серпня 2022 року заплановано провести зустріч з громадкістю с.Петраківка з цього питання та в травні 2023 року провести ще одне засідання «круглого столу».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора